Хроничен простатит: какво е това и как да се справим с него?

Хроничният простатит е една от най-честите патологии в съвременната урология. Самото заболяване представлява възпалителен процес в тъканите на простатната жлеза.

В резултат на това нормалното функциониране на органа е нарушено. Префиксът "хроничен" означава, че заболяването има цикличен ход: периодите на ремисия се заменят с периоди на обостряне.

болка в слабините с хроничен простатит

Основните симптоми на заболяването

Хроничното възпаление на простатната жлеза е заболяване, което може да бъде безсимптомно дълго време. В продължение на няколко месеца мъжете не се притесняват от нищо. В тъканите на органите обаче се развива патологичен процес. При асимптоматични случаи диагнозата се поставя на случаен принцип по време на рутинен медицински преглед.

За щастие безсимптомните форми са редки и в повечето случаи мъжете могат да имат оплаквания в самото начало на заболяването. Изясняването на оплакванията помага на лекаря бързо да постави диагноза, да предпише план за изследване и лечение.

Основните симптоми на заболяването са свързани с нарушено уриниране.

Възможни са следните промени:

 • Често желание за ходене до тоалетната;
 • Урината тече на тънка струя или капка по капка;
 • След посещение на тоалетната се отбелязва многократно желание;
 • В по-късните етапи е възможна остра задръжка на урина.

Тези прояви възникват поради факта, че простатата се намира близо до изхода от пикочния мехур. Увеличаването на размера му причинява дразнене на стените на уретрата и води до стесняване на нейния лумен. Тези симптоми са много подобни на възпалението на пикочния мехур при мъжете, така че лекарят трябва внимателно да прави разлика между тези две заболявания.

В допълнение към проблемите с уринирането, мъжете могат да получат еректилна дисфункция. Пенисът идва в еректирало състояние много по-бавно, ерекцията е краткотрайна или напълно липсва.

Първият симптом на еректилна дисфункция при патология е липсата на спонтанна ерекция. Обикновено при мъжете сутрин или по всяко друго време на деня пенисът трябва спонтанно да дойде в еректирало състояние. Това не се случва при мъже с хронично възпаление на простатата.

Друг често срещан симптом е мъжкото безплодие. Хроничният простатит води до факта, че пациентите се оплакват от невъзможността да имат деца. Тази проява на заболяването е най-тревожната и изисква специален подход на лекаря към пациента.

Тъй като хроничният простатит има цикличен ход, симптомите не са постоянни. В стадия на обостряне оплакванията са изразени. Ремисията в повечето случаи протича безсимптомно.

Причини за хроничен простатит

Хроничният простатит е следствие от остро възпаление на простатната жлеза, което не е излекувано навреме.

Основните причини за хронизиране на процеса:

 • Пациентът не е посетил лекаря навреме;
 • Небрежно отношение на пациента към предписаното лечение;
 • В случай на инфекциозен простатит микроорганизмите са нечувствителни към избраните лекарства.

Самото заболяване възниква поради много причини. Сред тях се разграничават две големи групи: инфекциозни и неинфекциозни. По-често възпалението на простатната жлеза се развива поради навлизането на патогенен микроорганизъм в органа.

При инфекциозно заболяване причинителите са бактерии, по-рядко вируси и гъбички. Патогените навлизат в жлезата от уретрата по възходящ път. Патогенните микроби не могат да проникнат в простатата на здрав мъж, тъй като органът има определен имунитет. Следователно, патологията възниква поради отслабването на имунната система.

Причини за отслабване на имунната система:

 • хипотермия;
 • липса на сън, недохранване;
 • Травми на уретрата, простатата, пикочния мехур;
 • Хирургични интервенции малко преди началото на заболяването;
 • Захарен диабет или други хронични заболявания в организма;
 • Заболявания на имунната система.

Бактерии като стрептококи, стафилококи, гонококи могат да проникнат в простатата. Сред вирусите, които причиняват патология, се изолират херпесният вирус, папиломавирусът и цитомегаловирусът.

В допълнение към инфекциозното възпаление на простатата се изолира заболяване с неинфекциозен характер. Най-често срещаният тип заболяване е конгестивният. Това се дължи на стагнация на кръвта във вените на тазовите органи, по-специално - във вените, които носят кръв от простатната жлеза.

Причини за развитието на задръствания:

 1. Заседнал начин на живот на мъжете (физическо бездействие);
 2. Заболявания на сърдечно-съдовата система;
 3. Притискане на вените от близък тумор;
 4. Продължително въздържание от секс или чести полови контакти.

В допълнение към стагнацията на кръвта, хормоналните нарушения водят до неинфекциозен простатит.

Простатната жлеза е хормонално зависим орган.

Всеки хормонален дисбаланс в организма може да доведе до развитие на възпалителен отговор.

Медицинско лечение

Лечението на заболяването има две посоки: облекчаване на обострянето и удължаване на периода на ремисия.

При обостряне терапията трябва да бъде спешна и възможно най-ефективна. Тъй като хроничният простатит е основно инфекциозна патология, се предписват антибактериални средства или антивирусни лекарства.

Ако заболяването е причинено от бактерии, трябва да се използват широкоспектърни антибиотици. Те включват цефалоспорини или пеницилини.

Курсът на антибиотично лечение трябва да бъде най-малко 5 дни. Успоредно с тях се използват еубиотици, които нормализират чревната микрофлора.

Алфа-блокерите се използват за облекчаване на най-честия симптом на хроничен простатит (уринарна дисфункция). Те помагат за отпускане на мускулите на простатата, като по този начин възобновяват нормалното изтичане на урина.

Лекарствата трябва да се предписват изключително от уролог или андролог, тъй като в случай на предозиране съществува риск от странични ефекти.

След отшумяване на острите прояви пациентът трябва да приема лекарства, които ще повишат имунитета. По този начин можете да удължите периода на ремисия. Тези лекарства включват витаминни комплекси и имуномодулатори. Мъжете могат сами да закупят в аптеката витамини, които са предназначени специално за силния пол.

Имуномодулаторите трябва да се предписват само от лекар. Забранено е да ги приемате сами. Ефикасни са и при простатит, причинен от вируси.

Тъй като хроничният простатит е хормонално зависима патология, той изисква назначаването на хормонални лекарства. Възстановяват нормалното функциониране на простатната жлеза и водят до повишаване на потентността при мъжете.

Нелекарствена терапия

По време на периода на ремисия на пациентите е показана физиотерапия.

Основните му задачи:

 • Нормализиране на кръвообращението в простатната жлеза;
 • Нормализиране на изтичането на лимфа от органа, поради което размерът на простатата намалява;
 • Подобряване на метаболизма в простатата;
 • Бързо доставяне на лекарства в жлезата с кръвния поток.

UHF най-често се използва при хроничен простатит. Тази процедура се основава на ефекта на електрическите полета.

В резултат на това простатата се затопля, кръвообращението в нея се подобрява и мускулите на жлезата се отпускат.

Добър ефект оказва и нискоинтензивното лазерно лъчение. С помощта на лазер се въздейства върху патологичния фокус. В резултат на това възпалителната реакция отшумява и патогенната флора умира.

Предотвратяване на по-нататъшното развитие на болестта

За да се избегне по-нататъшно влошаване на заболяването, пациентът се препоръчва да предприеме превантивни мерки у дома. Едно от тях, което има най-благоприятен ефект върху мъжката полова сфера, е редовният полов живот. Мъжете с хроничен простатит трябва да правят секс поне 2-3 пъти седмично. Не трябва да правите полови контакти твърде често, тъй като подобна активност може само да влоши състоянието.

Превантивните мерки включват и самомасаж на простатата. Трябва да се прави редовно. Масажната техника трябва да бъде преподавана от лекуващия лекар.

Трябва да се отбележи, че здравето на простатата зависи до голяма степен от мъжа. Ето защо, ако се установи диагнозата "хроничен простатит", трябва внимателно да наблюдавате жлезата и да следвате всички препоръки на лекаря!